top of page

PARTIËLE KNIEPROTHESE

WAT IS EEN PARTIËLE OF UNICOMPARTIMENTELE KNIEPROTHESE?

De knie bestaat uit 3 compartimenten. Tussen boven- en onderbeen zitten 2 contactoppervlakken, eentje aan de binnenzijde, en eentje aan de buitenzijde. Een derde compartiment is tussen het bovenbeen en de knieschijf. Een zogenaamde "totale" knieprothese, zal alle 3 deze compartimenten vervangen. Bij een unicompartimentele of partiële prothese wordt er slechts één compartiment vervangen.

Bij een partiële knieprothese wordt enkel van 1 zijde het kraakbeen van boven- en onderbeen vervangen, alsook de meniscus. In tegenstelling tot bij een totale knieprothese blijven beide kruisbanden dus behouden.

knie compartimenten.jpg

WAAROM EEN PARTIELE KNIEPROTHESE?

Indien slechts een deel van uw knie beschadigd is, is een partiële knieprothese een logische behandeling. Waarom zou een nog gezond deel van de knie mee vervangen moeten worden? Ook zijn er verschillende voordelen van een partiële knieprothese in vergelijking met een totale:

  • De ingreep is sneller en brengt minder risico's met zich mee.

  • Het herstel verloopt doorgaans sneller dan bij een totale knieprothese.

  • De uiteindelijke beweeglijkheid van de knie is net iets beter dan bij een totale knieprothese.

MOTO_10x10-2018.jpg

STUDIE

De door mij gebruikte prothese is de Medacta MOTO, een zeer modern implantaat dat uiteraard door het FOD volksgezondheid volledig is goedgekeurd. In Vlaanderen wordt deze prothese op heden enkel reeds door mij geplaatst. 

Indien u in aanmerking komt om deel te nemen aan de studie omtrent de MOTO, zal ik u daar zeker op aanspreken. Zonder overleg en zonder uw uitdrukkelijk akkoord gebeurt er niets studie gerelateerd.

Meer informatie over lopende studies vindt u hier.

Open Book
Partiële knieprothese: Articles & Resources
bottom of page