KNIEPROTHESE
Vaak gestelde vragen over knieprotheses
HOE LANG GAAT EEN KNIEPROTHESE MEE?
Statistisch gezien heeft u 95% kans dat uw prothese na 20 jaar nog goed functioneert.
MAG IK MET MIJN KNIEPROTHESE SPORTEN?
In principe zijn zware schokken te vermijden, hoewel hier weinig bewijs voor is in studies. Golf, rustig dubbelspel tennis, etc. zijn geen probleem. Sommige patiënten gaan met hun knieprothese joggen of skiën, hoewel men niet weet wat het effect hiervan op de prothese is.
WAT KOST EEN KNIEPROTHESE?
De kost van een knieprothese zelf wordt grotendeels door de mutualiteit gedragen. Er is geen significant prijsverschil tussen de verschillende firma's. Hoeveel het remgeld voor u bedraagt, hangt van uw mutualiteit af, alsook of u een verhoogde tegemoetkoming geniet. Ook is er een verschil of u in een één- of tweepersoonskamer verblijft. Indien gewenst kunt u vooraf een simulatie laten maken bij het kostenbureau van het ziekenhuis en/of uw mutualiteit.
WAT IS DIT KINEMATIC ALIGNMENT WAAR IK ZOVEEL OVER HOOR?
Kinematic Alignment is het principe om een knieprothese te plaatsen zoals uw natuurlijke knie gevormd is. Dit in tegenstelling tot de "klassieke" manier, waarbij uw been zo recht mogelijk wordt geplaatst, ook als dit voor u niet natuurlijk is. Meer informatie vindt u op deze pagina.
Dit is geen experimentele techniek; er is ondertussen veel wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat dit een veilige techniek is met goede resultaten.
WORDT MIJN BEEN RECHTGEZET BIJ HET PLAATSEN VAN EEN KNIEPROTHESE?
Het principe van het zogenaamde "kinematic alignment" is erop gericht uw natuurlijke beenas te herstellen zodat het been voor u "normaal" aanvoelt. Dit is voor elke persoon anders. In die zin wordt het been niet "rechtgezet".
Wel is het zo, dat door de slijtage het been krommer wordt met de jaren. Deze slijtage wordt vervangen door de prothese, en zodoende komt het been wel rechter te staan.
Het doel is dus de kromming die door slijtage ontstaat te corrigeren, maar uw "natuurlijke kromming" te behouden, die u had voor u klachten kreeg.
IS UW OPERATIETECHNIEK UNIEK?
Ik ben niet de enige die deze operatietechniek gebruikt. Wel ben ik -in zover mij bekend- de eerste in Vlaanderen.
Dit is echter geen experimentele techniek: Er zijn reeds talrijke studies doorgevoerd die aantonen dat deze techniek veilig is.
GEBRUIKT U NIEUWE TECHNIEKEN ZOALS ROBOTICA OF ANDERE?
Jazeker. De robot is ondertussen al enkele jaren oud en een nog nieuwere techniek staat klaar: Augmented Reality. Met behulp van deze techniek kan ik uw prothese zeer precies plaatsen, perfect naar de vooraf gemaakte planning. Deze technologie kan ik aanbieden vanaf augustus 2021.