top of page
Child Physiotherapy

KRUISBAND

Kruisbandletsel: Articles & Resources

WAT IS EEN KRUISBAND?

In elke knie vindt men twee kruisbanden, een voorste en een achterste. Beide lopen binnenin de knie en verbinden het bovenbeen met het onderbeen. Beide stabiliseren de knie.

SYMPTOMEN VAN EEN VOORSTE KRUISBAND RUPTUUR

Veruit het meest voorkomend is de ruptuur van de voorste kruisband. 

De kruisband scheurt na een trauma van de knie, klassiek een rotatietrauma met gestrekte knie. Vaak is de knie pijnlijk gezwollen waardoor volledig strekken of plooien pijnlijk is.

Bij een langer bestaande ruptuur van de voorste kruisband kan instabiliteit van de knie ontstaan. De meest voorkomende klacht is dan ook een doorzakkingsgevoel of onzekerheid bij het stappen.

DIAGNOSE

Het klinisch onderzoek is uitermate behandeling in zowel diagnose als bepalen van de behandeling van een ruptuur van de voorste kruisband. Een MRI kan de ruptuur bevestigen, maar de stabiliteit van de knie moet bij het klinisch onderzoek worden vastgesteld worden.

BEHANDELING

Onmiddellijk na het ongeval kunt u het best ijs op de knie leggen, een pijnstiller nemen en professionele hulp zoeken. Bij hevige pijn kan de knie enkele dagen geïmmobiliseerd worden (gips).


Na enkele dagen is de knie doorgaans voldoende ontzwollen dat u meer kunt bewegen. Vaak is dit ook het moment dat er met kinesitherapie gestart kan worden. Het doel hierbij is enerzijds de beweeglijkheid terug te winnen alsook de bovenbeenspier te verstevigen. Deze spier is ook een belangrijke stabilisator van de knie.

Zodra er een goede beweeglijkheid van de knie is, is het optimale ogenblik voor een kruisbandreconstructie gekomen. Evenwel moet niet elke voorste kruisbandruptuur geopereerd worden. De standaard redenen voor reconstructie:

  • Jonge patiënten (< 35 jaar)

  • Sporten op hoog niveau bij patiënten onder 40 jaar

  • Instabiliteit van de knie bij het klinisch onderzoek

  • Blijvende last (onstabiel gevoel).

De operatie kan grotendeels arthroscopisch. Hierbij wordt er een van uw eigen Hamstring pezen weggenomen en als vervanging voor de kruisband ingebracht. 

De ingreep wordt doorgaans met 1 overnachting doorgevoerd, via daghospitaal kan eventueel ook.

bottom of page