ARTHROSE VAN DE ENKEL
WAT IS ARTHROSE?
Arthrose is kraakbeenlijden. Dit wordt in de volksmond vaak "slijtage" van het gewricht genaamd. Dit heeft trouwens niets te maken met osteoporose.
Een gewricht vormt de verbinding tussen twee beenderen. Tussen de beide beenderen zit een gladde laag, genaamd kraakbeen, die de beweeglijkheid van het gewricht mogelijk maken.
Dit kraakbeen kan beschadigd raken door bijvoorbeeld infectie, inflammatie (ontsteking), trauma,... maar vaak is de oorzaak niet duidelijk.
SYMPTOMEN VAN ARTHROSE
Arthrose uit zich typisch:
Pijn, vooral de typische startpijn bij het opstaan 's ochtends of na langer zitten
Belastingsgebonden pijn, erger wordend na langer stappen
Zwelling
Blokkade van de enkel
BEHANDELING
Initieel is de behandeling conservatief (zonder operatie).
Fysiotherapie: Het actief blijven en de omliggende spieren verstevigen is belangrijk voor behoud van kraakbeen en beweeglijkheid van het gewricht.
Infiltratie: Bij forse ontsteking kan een infiltratie met cortisone (tijdelijk) helpen, of met hyaluronzuur (de zogenaamde "gelspuit").
Mocht dit onvoldoende beterschap bieden, dient men chirurgie te overwegen.
CHIRURGISCHE BEHANDELINGSOPTIES
Voor arthrose in een eindstadium, zijn er twee opties:
Arthrodese of het vastzetten van de enkel: dit lost de pijnklachten op, maar de beweeglijkheid van de enkel wordt hiervoor opgeheven. Mits een kleine adaptatie in de schoenen kan u wel normaal stappen en functioneren. Dit wordt vooral voor jonge patiënten gedaan.
Enkelprothese: Als er nog een goede beweeglijkheid en alignment van de enkel is, kan een enkelprothese de pijnklachten behelpen en de beweeglijkheid behouden.