HALLUX VALGUS
DE "SCHEVE" GROTE TEEN
Een van de meest voorkomende problemen van de voorvoet is het naar buiten (richting de kleinere tenen) groeien van de grote teen. Hierdoor ontstaat aan de basis van de grote teen een bult genaamd "bunion" die door wrijving in schoenen pijnlijk kan zijn en zelfs wondjes en ontstekingen kan veroorzaken.
HET PROBLEEM
Het is niet echt zo dat uw grote teen naar buiten groeit. Het is het onderliggende middenvoetsbeentje (metatarsaal) waar de grote teen op staat, dat naar binnengroeit. Hierdoor gaat de grote teen meer en meer uit het lood staan en begint progressief naar buiten te groeien.
CONSERVATIEVE (NIET-OPERATIEVE) BEHANDELING
Hallux valgus is een progressieve aandoening die doorgaans met de jaren erger wordt. Er is geen middel wat dit proces definitief een halt kan toeroepen. Wel kunt u verschillende dingen proberen die de klachten kunnen verminderen.
Het dragen van aangepast schoeisel. Bredere schoenen drukken niet op de bunion en zodoende is er minder pijn. In uitgesproken gevallen waar opereren niet mogelijk is (bvb omwille van hartproblemen) kunnen zelfs (orthopedische) schoenen op maat gemaakt worden.
(Nacht)spalkjes, ortheses, gummykussentjes,... kunnen de pijn bij overdruk op de tweede teen verlichten, maar ook deze lossen het onderliggende probleem niet op, noch verhinderen ze het erger worden.
OPERATIEVE BEHANDELING
Indien u veel last heeft van uw hallux valgus kan deze geopereerd worden. Dit gebeurt altijd omwille van pijnklachten en niet om esthestische redenen.
Afhankelijk van hoe uitgesproken de situatie is, zijn er verschillende operatietechnieken. Alle berusten op hetzelfde principe: de hoek tussen de twee middenvoetsbeentjes opnieuw kleiner te maken zodat de grote teen recht(er) komt te staan. Vaak kan dit zonder gebruik van vreemd materiaal zoals schroeven of plaatjes, zelfs bij uitgesproken scheefstand.
REVALIDATIE NA DE OPERATIE
Het revalidatie na hallux valgus correctie verschilt afhankelijk van welk type van ingreep doorgevoerd werd. Gemiddeld is de nabehandeling als volgt:
De eerste 2 weken geen steunname en zoveel mogelijk de voet omhoog leggen. Zo kan de wonde beter genezen. Leg regelmatig ijs op de voet tegen het zwellen.
Week 2-6: steunname is doorgaans toegelaten in een "postop schoen". Dit is een speciale schoen die uw voet de nodige steun zal geven gedurende de herstelperiode.
Tot 3 maand kan de voet warm aanvoelen, dit is normaal.
Dit is een standaard revalidatieprotocol. Uw arts zal dit aanpassen naargelang de bevindingen tijdens de operatie. Volg dus steeds de instructies van uw chirurg nauwlettend op en neem in twijfel contact op!